Enable JavaScript to visit this website.

Εμβολιασμός ενηλίκων: Προφυλαχθείτε από το αναπάντεχο

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται προς όφελος των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί σε αυτά όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συνεπώς, τα εμβόλια είναι ευεργετικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών, προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές.

Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο παιδιά και εφήβους, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα εμβόλια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την υγεία των ενηλίκων, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από επικίνδυνα και ενίοτε θανατηφόρα νοσήματα. Εξάλλου, ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι αναγκαίος καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα προϊόντος του χρόνου εξασθενεί και άρα ο οργανισμός καθίσταται περισσότερο ευάλωτος στις λοιμώξεις.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες νοσούν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια. Κάποιοι νοσηλεύονται και κάποιοι άλλοι μπορεί να καταλήξουν σε θάνατο. Ακόμα και αν εμβολιάστηκαν πλήρως κατά την παιδική τους ηλικία, η προστασία ορισμένων εμβολίων μπορεί να φθίνει με το χρόνο. Μπορεί επίσης να βρεθούν σε κίνδυνο για άλλες ασθένειες λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η δουλειά, ο τρόπος ζωής, τα ταξίδια, ή άλλα προβλήματα υγείας.

Στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Ενήλικες, εμβόλια ενάντια στη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική νόσο.

Η Πνευμονιοκοκκική Νόσος

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με θύματα κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Οι σοβαρότερες μορφές της πνευμονιοκοκκικής νόσου περιλαμβάνουν τη μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία και την πνευμονία.

Ειδικότερα, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία συνιστά τον πλέον συνηθισμένο τύπο βακτηριακής πνευμονίας της κοινότητας, ενώ το ποσοστό θνητότητάς της στους ενήλικες κυμαίνεται από 6,4% έως άνω του 40% (αναλόγως του αν πρόκεται για εξωτερικούς ασθενείς, ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας ή ασθενείς που χρήζουν υποστήριξης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Στα συχνά συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας περιλαμβάνονται ο πυρετός, τα ρίγη, ο παραγωγικός βήχας, το θωρακικό άλγος, η δύσπνοια και η αδυναμία.

Πέραν του παράγοντα ηλικία, επιπρόσθετοι συντελεστές που επαυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα χρόνια καρδιακά νοσήματα, η ανοσοκαταστολή λόγω νοσήματος ή θεραπείας, ενώ το κάπνισμα και ο αλκοολισμός επίσης επιτείνουν τον κίνδυνο.

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία εκλαμβάνεται ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές). Ο εμβολιασμός παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω ομάδες.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο ενάντια στις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Συνεπώς, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε τους γύρω μας.
Ας κάνουμε την πρόληψη… πράξη ζωής!

 
Κοινοποίηση