Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Επιλέγω για τη ζωή μου, προστατεύω τους γύρω μου!

hand adult

 

Εμβολιάζομαι κατά της γρίπης και της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται προς όφελος των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί σε αυτά όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συνεπώς, τα εμβόλια είναι ευεργετικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών, προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές.

Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο παιδιά και εφήβους, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα εμβόλια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την υγεία των ενηλίκων, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από επικίνδυνα και ενίοτε θανατηφόρα νοσήματα. Εξάλλου, ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι αναγκαίος καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα προϊόντος του χρόνου εξασθενεί και άρα ο οργανισμός καθίσταται περισσότερο ευάλωτος στις λοιμώξεις.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες νοσούν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια. Κάποιοι νοσηλεύονται και κάποιοι άλλοι μπορεί να καταλήξουν σε θάνατο. Ακόμα και αν εμβολιάστηκαν πλήρως κατά την παιδική τους ηλικία, η προστασία ορισμένων εμβολίων μπορεί να φθίνει με το χρόνο. Μπορεί επίσης να βρεθούν σε κίνδυνο για άλλες ασθένειες λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η δουλειά, ο τρόπος ζωής, τα ταξίδια, ή άλλα προβλήματα υγείας.

Στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Ενήλικες, εμβόλια ενάντια στη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική νόσο.

Η Πνευμονιοκοκκική Νόσος

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με θύματα κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Οι σοβαρότερες μορφές της πνευμονιοκοκκικής νόσου περιλαμβάνουν τη μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία και την πνευμονία.

Ειδικότερα, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία συνιστά τον πλέον συνηθισμένο τύπο βακτηριακής πνευμονίας της κοινότητας, ενώ το ποσοστό θνητότητάς της στους ενήλικες κυμαίνεται από 6,4% έως άνω του 40% (αναλόγως του αν πρόκεται για εξωτερικούς ασθενείς, ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας ή ασθενείς που χρήζουν υποστήριξης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Στα συχνά συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας περιλαμβάνονται ο πυρετός, τα ρίγη, ο παραγωγικός βήχας, το θωρακικό άλγος, η δύσπνοια και η αδυναμία.

Πέραν του παράγοντα ηλικία, επιπρόσθετοι συντελεστές που επαυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα χρόνια καρδιακά νοσήματα, η ανοσοκαταστολή λόγω νοσήματος ή θεραπείας, ενώ το κάπνισμα και ο αλκοολισμός επίσης επιτείνουν τον κίνδυνο.

Πνευμονιοκοκκική Πνευμονία και Γρίπη

Μελέτες έχουν δείξει ότι ιδίως σε περιόδους επιδηµίας, η γρίπη µπορεί να επιπλακεί µε την πνευµονιοκοκκική πνευµονία, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο εµβολιασµός, αποτελεί µια ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΗΣ, που µπορεί να προφυλάξει από δυνητικά σοβαρές λοιµώξεις, όπως η γρίπη και η πνευµονιοκοκκική πνευµονία. Παράλληλα, µπορεί να συµβάλει στον περιορισµό της εξάπλωσης των λοιµώξεων σε µέλη της κοινότητας στην οποία ζεις.

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Στην Ελλάδα οι εµβολιασµοί για την πρόληψη της γρίπης και της πνευµονιοκοκκικής νόσου είναι ενταγµένοι στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών (ΕΠΕ) για όλους τους ενήλικες µεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και για ενήλικες άνω των 19 ετών που ανήκουν στις οµάδες κινδύνου για γρίπη και πνευµονιοκοκκική νόσο.

Ο εµβολιασµός πρέπει να γίνεται µε τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού και παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισµένους που ανήκουν σε µια από τις παραπάνω οµάδες.

Συνεπώς, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε τους γύρω μας.
 

 
Κοινοποίηση