Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Covid header photo

Covid-19

Covid header photo

Τι είναι

Η COVID-19 είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας, ανά πάσα στιγμή. Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - από βρέφη έως ηλικιωμένοι - έχουν μολυνθεί μέχρι τις αρχές του 2023 και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους.

H COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι μέλος της οικογένειας των κορονοϊών, που περιλαμβάνει κοινούς ιούς που προκαλούν από το κοινό κρυολόγημα μέχρι πιο σοβαρές (αλλά και πιο σπάνιες) νόσους όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Όπως πολλοί άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, οι κορονοϊοί διασπείρονται γρήγορα μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται με την αναπνοή, το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία.

Συμπτώματα

H COVID-19 έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από ήπια συμπτώματα μέχρι εκδήλωση βαριάς νόσου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες από την έκθεση στον ιό. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, μυαλγίες, κεφαλαλγία, αγευσία ή ανοσμία, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, ναυτία ή έμετο και διάρροια. Με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η σύγχυση θα πρέπει να  γίνεται άμεσα αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με COVID-19 εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και κόπωση, κάποιοι θα νοσήσουν πιο βαριά και θα χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, εντατική θεραπεία ή αναπνευστική υποστήριξη. Για κάποιο ποσοστό ανθρώπων, είναι θανατηφόρα νόσος.

Sumptwmata

Sumptwmata

 

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία υγείας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

 

Sumptwmata

Μπορεί να απαιτείται:

  • Εισαγωγή στο νοσοκομείο
  • Εντατική θεραπεία 
  • Αναπνευστική υποστήριξη

Για ορισμένους ανθρώπους, η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία ή θάνατο.

Sumptwmata

Ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη σε 2 ημέρες ή αργότερα έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό 

Ποιος κινδυνεύει

Η νόσος COVID-19 μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα νοσήσει σοβαρά και ποιος όχι, ακόμα και υγιή άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο, ωστόσο οι ηλικιωμένοι, 60 ετών και άνω, οι έγκυοι και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως η υπέρταση, η χρόνια καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή ο καρκίνος, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή επιπλοκών από την COVID-19. 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΗΣΗ

paragontes kindunou

Επιπλοκές

Κάποιοι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2, βιώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές για εβδομάδες έως μήνες μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, γνωστές ως long-COVID ή post-COVID.

H Long COVID είναι συχνότερη στα άτομα που νόσησαν σοβαρά από την COVID-19, ωστόσο, οποιοδήποτε άτομο έχει μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να αναπτύξει Long COVID, ακόμα και αν έχει νοσήσει ήπια ή ασυμπτωματικά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα με Long COVID/ post-COVID είναι  η κόπωση, η δύσπνοια, η κατάθλιψη, το άγχος και η γνωσιακή δυσλειτουργία. Η πλειονότητα των ατόμων με Long COVID έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής.

 

Η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές σωματικές δυσκολίες και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

epiplokes

 

epiplokes

Όσοι νόσησαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή ή αναπνευστικές παθήσεις. Ακόμα και άτομα με ήπια λοίμωξη από COVID-19, είναι πιθανό να εμφανίσουν post Covid παθήσεις.

Η νόσος COVID-19 στα παιδιά

Αν και κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια στα παιδιά και τους εφήβους, ένα ποσοστό αυτών θα την περάσει πιο σοβαρά και μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία ή ακόμα και διασωλήνωση. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από COVID-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό, λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού, ξεπερνούν τις νοσηλείες και τους θανάτους από τα υπόλοιπα μεταδοτικά νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες.

Μια ιδιαίτερη επιπλοκή του ιού SARS-CoV-2 στα παιδιά και τους εφήβους είναι το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Πρόκειται για μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή που προσβάλει πολλά οργανικά συστήματα και εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2. Στις ΗΠΑ ένα ποσοστό 60-70% των παιδιών με MIS-C χρειάστηκε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 1-2% κατέληξε.

Επίσης, μακροχρόνιες επιπλοκές τύπου Long COVID έχουν καταγραφεί και στον παιδιατρικό πληθυσμό με συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα που εμφανίζονται στους ενήλικες.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Καθώς η νόσος COVID-19 μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αναπνευστικού, η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού, η υγιεινή των χεριών και η τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης.

Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Στην Ευρώπη υπάρχουν διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια από την ηλικία των 6 μηνών για την πρόληψη της COVID-19.

Καθώς η ανοσία τόσο μέσω της φυσικής νόσησης όσο και μέσω του εμβολιασμού φθίνει με την πάροδο του χρόνου και την ανάδυση νέων παραλλαγών του ιού, είναι σημαντική η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις.

Ο εμβολιασμός με τα mRNA εμβόλια COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας ενώ βοηθά και στην προστασία από την μόλυνση και την ήπια νόσο.

Σύμφωνα με μελέτες, ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων (Long COVID/ post-COVID) αλλά και στην πρόληψη της εμφάνισης του πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C) στα παιδιά.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εδώ: https://emvolio.gov.gr/

FAQ

Αναλάβετε ενεργό ρόλο για να προστατευθείτε από τον COVID-19

Ακολουθήστε τις επίσημες οδηγίες υγείας σχετικά με:

tropoi prolipsis