Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τι είναι τα εμβόλια και ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

 

Όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Έτσι, τα εμβόλια μπορεί να είναι ευεργετικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών, προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές.

 

5 σημαντικοί λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

baby

Θέλετε να κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για το παιδιά σας. Ξέρετε για τη σημασία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτων, των πορτών ασφαλείας και τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα κρατήσετε ασφαλή. Αλλά, ξέρατε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατέψετε τα παιδιά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχουν κάνει όλα τα διαθέσιμα εμβόλιά τους;

Μάθετε γιατί!

 1. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας.  Λόγω της προόδου της ιατρικής επιστήμης, το παιδί σας μπορεί να προστατευτεί από περισσότερες ασθένειες περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ορισμένες ασθένειες που στο παρελθόν προκάλεσαν βλάβη και οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες παιδιά έχουν εξαλειφθεί πλήρως (και άλλες τείνουν να εξαλειφθούν)  λόγω της ύπαρξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

 

 1. Τα οφέλη από την πρόληψη των ασθενειών μέσω του εμβολιασμού είναι πολύ μεγαλύτερα από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια χορηγούνται σε παιδιά μόνο μετά από μια μακρά και προσεκτική μελέτη από επιστήμονες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία λόγω του πόνου, της κοκκινίλας και της ευαισθησίας που μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο της ένεσης, αλλά αυτό είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τον πόνο, τη δυσφορία, τα τραύματα και τις δυνητικά σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τις ασθένειες που αυτά τα εμβόλια προλαμβάνουν. Σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, όπως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, είναι πολύ σπάνιες. Τα οφέλη της πρόληψης των ασθενειών που προσφέρουν τα εμβόλια, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις πιθανές παρενέργειες για όλα σχεδόν τα παιδιά.

 

 1. Ο εμβολιασμός προστατεύει άλλους για τους οποίους νοιάζεστε.  Μερικά βρέφη είναι σε πρόωρη ηλικία για να προστατευτούν από τον εμβολιασμό, ενώ άλλοι μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν ορισμένα εμβόλια λόγω σοβαρών αλλεργιών, εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. λόγω λευχαιμίας) ή για κάποιον άλλο λόγο.  Για να διατηρηθούν αυτές οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ασφαλείς, είναι σημαντικό εσείς και τα παιδιά σας που μπορείτε να εμβολιαστείτε να έχετε εμβολιαστεί πλήρως. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βοηθάτε στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών αυτών.

 

 1. Ο εμβολιασμός μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο για την οικογένειά σας.  Ένα παιδί που έχει προσβληθεί  και έχει αποκτήσει μια παρατεταμένη αναπηρία από κάποια νόσο που θα μπορούσε να προληφθεί με τον κατάλληλο εμβολιασμό χρήζει μακροχρόνιας φροντίδας, κάτι το οποίο συνεπάγεται μεταξύ των άλλων και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Ο εμβολιασμός κατά των επικίνδυνων νόσων, αποτελεί μία «ασφαλή επένδυση» για όλη την οικογένεια, ενώ τα εμβόλια συνήθως καλύπτονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

 

 1. Ασφάλεια για τις επόμενες γενιές. Τα εμβόλια σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειώσει ή σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίσει ασθένειες οι οποίες ήταν θανατηφόρες ή προκαλούσαν αναπηρίες μερικά χρόνια πριν.  Συνεχίζοντας να εμβολιάζουμε μαζικά, είναι πιθανό στο μέλλον να εξαλειφθούν πολλές περισσότερες ασθένειες που στο παρόν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

 

Γιατί ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για τους ενήλικες

man and woman

Πέρα από τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ενηλίκων, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από επίθεση επικίνδυνων και πολλές φορές θανατηφόρων νόσων.

 • Μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο από σοβαρές ασθένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες αρρωσταίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια. Κάποιοι νοσηλεύονται και κάποιοι άλλοι μπορεί να οδηγηθούν σε θάνατο. Ακόμα και αν εμβολιαστήκατε πλήρως κατά την παιδική σας ηλικία, η δυνατότητα προστασίας μερικών εμβολίων μπορεί να φθίνει με το χρόνο.   Μπορεί επίσης να βρεθείτε σε κίνδυνο για άλλες ασθένειες λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η δουλειά, ο τρόπος ζωής, τα ταξίδια, ή τα προβλήματα υγείας σας.

 • Δεν έχετε περιθώριο να αρρωστήσετε.

Έχετε μια δραστήρια ζωή και πάρα πολλές ευθύνες για να διακινδυνεύσετε να αρρωστήσετε. Τα εμβόλια μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιής ώστε να μην απέχετε από τη δουλειά και να έχετε χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους και τις αγαπημένες σας ασχολίες.

 • Μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και την υγεία των γύρω σας με τη χορήγηση των συνιστώμενων εμβολίων.

Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσετε.

Τα εμβόλια δρουν με τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας για να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσετε από ορισμένες ασθένειες, καθώς και από επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν οι ασθένειες αυτές.

Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα εξάπλωσης συγκεκριμένων ασθενειών.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλατε να προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορείτε να προσφέρετε υγεία στους γύρω σας με το να εμβολιαστείτε εναντίον μιας νόσου που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου) αποτελούν ευάλωτες ομάδες σε ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Τα εμβόλια ειναι καλά ανεκτά και σας βοηθούν να προστατέψετε την υγεία σας.

Οι παρενέργειες από τη χρήση των εμβολίων είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν εντός ολίγων ημερών. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση εμβολίων είναι πολύ σπάνιες.

 

10 Μύθοι και Αλήθειες για τα Εμβόλια

baby feet

Μύθος #1: Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής βοηθάει στο να εξαφανιστούν οι ασθένειες οπότε τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα.

Αλήθεια 1η :  Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό θα επιστρέψουν αν σταματήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών. Αν και η καλύτερη υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και το καθαρό πόσιμο νερό προστατεύουν από μεταδοτικά νοσήματα, πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν άσχετα με το πόσο καθαροί είμαστε. Αν ο κόσμος σταματήσει να εμβολιάζεται, πολλές ασθένειες που είναι πια σπάνιες, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, θα επανεμφανιστούν σύντομα.

 

Μύθος  #2: Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές ακόμη και θάνατο.

Αλήθεια 2η : Οι περισσότερες αντιδράσεις στον εμβολιασμό είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός. Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να υποστεί σοβαρές βλάβες από την προλαμβανόμενη με τον εμβολιασμό ασθένεια από ό,τι με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση, η ιλαρά εγκεφαλίτιδα και τύφλωση και πολλά νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να επιφέρουν και θάνατο.

 

Μύθος #3: Το πολυδύναμο εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη  και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη.

Αλήθεια 3η: Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ της χορήγησης των εμβολίων και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο τα εμβόλια αυτά χορηγούνται σε ηλικία που τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο. Με άλλα λόγια οι θάνατοι από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνέπεσαν με τον εμβολιασμό και θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και αν το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.

 

Μύθος  #4: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οπότε ο εμβολιασμός είναι περιττός.

Αλήθεια 4η:  Αν και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είναι πλέον σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τα προκαλούν συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» σε κάποια μέρη του κόσμου και μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να μολύνουν οποιονδήποτε δεν είναι προστατευμένος. Έτσι, δύο βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

 

Μύθος #5: Οι προλαμβανόμενες με εμβολιασμό παιδικές ασθένειες είναι απλά ένα ατυχές γεγονός της ζωής.

Αλήθεια 5η:  Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό δεν πρέπει να θεωρούνται ένα φυσικό και αναπόφευκτο γεγονός της ζωής. Ασθένειες όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να προκαλέσουν βαριές επιπλοκές σε παιδιά και σε ενήλικες, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, τύφλωση, διάρροια, λοιμώξεις του ωτός, σύνδρομο συγγενούς ερυθράς (αν μια γυναίκα μολυνθεί με ερυθρά στην αρχή της εγκυμοσύνης) και θάνατο.

 

Μύθος #6: Η χορήγηση περισσότερων του ενός εμβολίων τη φορά σε παιδιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού υπερφορτώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλήθεια 6η: Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ταυτόχρονα δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Τα παιδιά καθημερινά εκτίθενται σε αρκετές εκατοντάδες νέες ξένες ουσίες που ενεργοποιούν καθημερινά μια απάντηση του ανοσοποιητικού. Ακόμα και η κατανάλωση φαγητού εισάγει νέα αντιγόνα στον οργανισμό και πολυάριθμα βακτήρια ζουν στο στόμα και στη μύτη. Ένα παιδί εκτίθεται σε πολύ περισσότερα αντιγόνα με ένα απλό κρυολόγημα από ό,τι με τα εμβόλια. Τα πλεονεκτήματα της χορήγησης πολλών εμβολίων συγχρόνως είναι η μείωση των ιατρικών επισκέψεων που οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος αλλά και η διασφάλιση της συμπλήρωσης των απαραίτητων προγραμματισμένων εμβολιασμών.

 

Μύθος #7: Η γρίπη είναι απλά μια ενόχληση και το εμβόλιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Αλήθεια 7η : Η γρίπη είναι μία σοβαρή ασθένεια και σκοτώνει περίπου 300.000-500.000 κόσμο κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία, καθώς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν. Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης μειώνεται το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας καθώς και οι ώρες που χάνονται από την εργασία και το σχολείο. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητές σου για βαριά γρίπη και για μετάδοση της νόσου στους άλλους.

 

Μύθος #8: Είναι προτιμότερο η ανοσοποίηση να επιτυγχάνεται από την ίδια την ασθένεια από ό,τι από τον εμβολιασμό.

Αλήθεια 8η : Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγουν μια ανοσολογική απάντηση όμοια με αυτή που παράγεται από τη φυσική λοίμωξη αλλά χωρίς να προκαλούν την ίδια την ασθένεια και τις δυνητικές επιπλοκές της. Σε αντίθεση, η φυσική νόσηση σε πολλά νοσήματα έχει περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές όπως η νοητική υστέρηση από τον Αιμόφιλο Ινφλουέντζας τύπου β, οι συγγενείς ανωμαλίες από την ερυθρά, ο καρκίνος του ήπατος από την Ηπατίτιδα Β ή ο θάνατος από την ιλαρά.

 

Μύθος #9: Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο που είναι επικίνδυνος.

Αλήθεια 9η : Η θειομερσάλη είναι μια οργανική χημική ένωση που περιέχει υδράργυρο και προστίθεται σε μερικά εμβόλια σαν συντηρητικό. Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό σε εμβόλια που παρέχονται σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ποσότητα της θειομερσάλης που χρησιμοποιείται στα εμβόλια δημιουργεί κίνδυνο στην υγεία.

 

Μύθος 10: Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Αλήθεια 10η : Το 1998 δημοσιεύτηκε μια μελέτη η οποία προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) και του αυτισμού. Η μελέτη αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε από το εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, αφού ήταν ελλιπής και προβληματική. Η δημοσίευση αυτή δημιούργησε ένα πανικό που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ακόλουθες επιδημίες από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Δεκάδες μελέτες στη συνέχεια υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού ή αυτιστικών διαταραχών.

 

Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας για το παιδί σας

Paidia-emvoliasmos

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα νοσήματα από πνευμονιόκοκκο αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, μιας και συνοδεύονται από υψηλή νοσηρότητα και θνηνότητα.

Ο πνευµονιόκοκκος προκαλεί τόσο διεισδυτικές λοιµώξεις όπως η µηνιγγίτιδα, η βακτηριαιµία και η βακτηριαιµική πνευµονία όσο και µη διεισδυτικές όπως η οξεία µέση ωτίτιδα και η πνευµονία, ενώ αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, καθιστώντας τα  πιο ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες όπως τα πνευμονιοκοκκικά νοσήματα.

Η πρόληψη µέσω του εµβολιασµού αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας για το παιδί σας.

Πριν από την κυκλοφορία και ευρεία χρήση των συζευγμένων πνευμονιοκοκκικών εμβολίων το 2000, εκτιμάται ότι είχαμε περίπου 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων από πνευμονιόκοκκο και πάνω από 820.000  θανάτους σε όλο τον κόσμο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Τα συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια προστατεύουν από διάφορους ορότυπους του πνευμονιόκοκκου που προκαλούν κάποιες πολύ σοβαρές ασθένειες στα παιδιά. Εκτιμάται δε ότι το χρονικό διάστημα 2011-2020, περίπου 1,5 εκατομμύριο ζωές θα έχουν σωθεί χάρη στα συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια.

Τα συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια σώζουν ζωές και συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προστασία του παιδιού σας ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο.

Εμβολιάστε το παιδί σας με όλα τα εμβόλια που προβλέπει το

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, τηρώντας τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

 

 

5 βήματα για να προστατέψετε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Playing soccer

Η φροντίδα της υγείας αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις. Ο εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη προστασία ενάντια σε ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν όχι μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα (π.χ. απουσία από τη δουλειά, ιατρικά έξοδα, αδυναμία φροντίδας της οικογένειάς σας). Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή προστασία.

 Βήμα 1: Μάθετε ποια είναι τα συνιστώμενα εμβόλια για τους ενήλικες ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες.

Δείτε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάθετε για τα εμβόλια που συστήνονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Βήμα 2: Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για τα εμβόλια που είναι κατάλληλα για εσάς.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει ποια εμβόλια χρειάζεστε και γιατί, καθώς επίσης και για τα εμβόλια που πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για εσάς λόγω παραγόντων όπως οι αλλεργίες σε συγκεκριμένα συστατικά των εμβολίων ή  λόγω άλλων συνθηκών υγείας.

Βήμα 3: Εμβολιαστείτε!

Βήμα 4: Παρακολουθήστε το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού σας.

Παρακολουθήστε τους εμβολιασμούς σας και σιγουρευτείτε ότι είστε επαρκώς εμβολιασμένοι, για να διασφαλίσετε ότι τα εμβόλια σας παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Ζητήστε από το γιατρό σας αντίγραφο του αρχείου εμβολιασμού σας.

Βήμα 5: Ενθαρρύνετε τους φίλους σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να εμβολιαστούν.

Όλοι οι ενήλικες χρειάζεται να εμβολιαστούν έτσι ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και να αποφευχθεί η εξάπλωση σοβαρών ασθενειών. Αφού εμβολιαστείτε, μιλήστε στους φίλους σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε για τη σημασία του εμβολιασμού ώστε να είναι προστατευμένοι και να νιώθουν ασφαλείς!

 

Πότε εμβολιάζω σωστά το παιδί μου

Mom with kid

Ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου, καθώς και τα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ τους είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη επαρκούς επιπέδου ανοσίας. Μια σειρά εμβολιασμών ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διασφαλίζει ότι τα παιδιά αναπτύσσουν το επίπεδο προστασίας που χρειάζονται και ότι η θωράκιση του οργανισμού τους διαρκεί για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Όταν ο εμβολιασμός δεν γίνεται έγκαιρα και σωστά ο οργανισμός του παιδιού δεν αποκτά επαρκή ανοσία.

Όταν τα παιδιά δεν εμβολιάζονται σύμφωνα με το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, όχι μόνο αποτυγχάνουν να προστατευτούν έγκαιρα από προλαμβανόμενες ασθένειες τη στιγμή που είναι περισσότερο ευάλωτα, αλλά επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρώσουν ποτέ πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η εφαρμογή των εμβολιασμών είναι καθολικά αποδεκτή και βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας  Υγείας, η οποία έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών.

10 σημαντικοί λόγοι για τον εμβολιασμό των εφήβων

teenagers

 

 1. Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό δεν έχουν καταπολεμηθεί πλήρως

  Οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες και θανάτους εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορεί να μεταδοθούν σε εκείνους που δεν προστατεύονται από τα εμβόλια. Έφηβοι που είχαν εμβολιαστεί κατά την παιδική τους ηλικία, αλλά των οποίων η ανοσία έχει εξασθενήσει, είναι συχνή πηγή μετάδοσης του Κοκκύτη σε βρέφη.

 

 1. Τα εμβόλια συνεισφέρουν στην υγεία των εφήβων

  Σύμφωνα με τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός συστήνεται στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή έτσι ώστε να παρέχεται μία διαρκής προστασία ενάντια σε επικίνδυνες ασθένειες και λοιμώξεις. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι δεν έχουν εμβολιαστεί όπως συνιστάται, αφήνοντας τους εαυτούς τους ευάλωτους στις ασθένειες αυτές.

 

 1. Τα εμβόλια είναι εξίσου σημαντικά όσο η διατροφή και η άσκηση

  Όπως η υγιεινή διατροφή, η διαρκής άσκηση και οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας, έτσι και τα εμβόλια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με εμβόλια που συνιστώνται ειδικά για τους εφήβους.

 

 1. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει ζωές

  Υπάρχουν λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Για παράδειγμα, η μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, σκοτώνοντας έναν κατά τα άλλα υγιή έφηβο μέσα σε 24 με 48 ώρες.

 

 1. Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία απο μολυσματικές ασθένειες

  Τα εμβόλια είναι από τα ασφαλέστερα ιατρικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα και μπορούν να αποτρέψουν την ταλαιπωρία και τα έξοδα που σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες. Οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τα ίδια τα εμβόλια.

 

 1. Τα εμβόλια δεν προκαλούν την ασθένεια την οποία έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίσουν

  Οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται μέσω του εμβολιασμού από την ασθένεια που το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να προλαμβάνει. Ορισμένα εμβόλια περιέχουν «νεκρά» (αδρανοποιημένα) μικρόβια και είναι αδύνατο να νοσήσεις από αυτά. Άλλα εμβόλια περιέχουν «ζωντανά» αλλά εξασθενημένα μικρόβια και έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζεται επίσης ότι δε θα νοσήσεις από αυτά.

 

 1. Υγιείς και νέοι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν επίσης

  Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρές λοιμώξεις και επιπλοκές, αλλά οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό μπορούν να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των υγιών εφήβων. Η εφηβεία είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί επαρκώς κατά την παιδική σας ηλικία και να μάθετε για τα εμβόλια που συνιστώνται ειδικά για τους εφήβους.

 

 1. Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό κοστίζουν ακριβά

  Οι ασθένειες όχι μόνο έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στα άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά αντιπροσωπεύουν και ένα υψηλό τίμημα για την κοινωνία στο σύνολό της. Ένας μέσος χρόνος νόσησης από γρίπη μπορεί να διαρκέσει έως και 15 ημέρες και συνδέεται άμεσα με αρκετές χαμένες σχολικές ημέρες.

 

 1. Όταν οι έφηβοι αρρωσταίνουν, είναι πιθανό να αρρωστήσουν και οι γύρω τους

  Σε γενικές γραμμές, οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είναι πιο επικίνδυνες για τα πολύ μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Με το να εμβολιαστείτε, θα είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθώς και την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

 

 1. Ο καθένας αξίζει την ευκαιρία να παραμείνει υγιής

  Το να λάβετε όλα τα συνιστώμενα εφηβικά εμβόλια αποτελεί ένα σπουδαίο ξεκίνημα για μια υγιή ενήλικη ζωή. Δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι μία ασφαλής και εύκολη διαδικασία για την πρόληψη των νοσημάτων, γιατί να μην επωφεληθείτε πλήρως από αυτή;

 

Προετοιμαστείτε για μία υγιή φοιτητική ζωή

students

 

Ελέγξτε το ιστορικό εμβολιασμών σας

Μιλήστε ελεύθερα!

 • Συζητήστε με το γιατρό σας και τους γονείς σας για να μάθετε ποια εμβόλια έχετε κάνει ήδη
 • Ορισμένα εμβόλια απαιτούν περισσότερες από μία δόσεις ή απαιτούν μια αναμνηστική δόση. Φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν έχετε λάβει όλες τις δόσεις ή χρειάζεστε κάποιες αναμνηστικές.
 • Σημειώστε οποιοδήποτε εμβόλιο ή οποιαδήποτε δόση που δεν έχετε λάβει
 • Ρωτήστε το γιατρό σας για τα διαθέσιμα εμβόλια που συνιστώνται για την ηλικία σας
 • Μάθετε αν χρειάζεστε άλλα εμβόλια και εάν η υγεία σας, η πορεία των σπουδών σας ή η δουλειά σας, θέτει εσάς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσετε από ορισμένες ασθένειες.

Σκεφτείτε «εμβολιαστικά»

 • Σκεφτείτε ότι με τη χρήση κάποιου εμβολίου μπορεί να προφυλαχθείτε από μία ασθένεια αντί να κληθείτε να την αντιμετωπίσετε
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τα εμβόλια που μπορεί να χρειάζεστε ή τις δόσεις που πιθανόν να έχετε χάσει